Voor de Europeana Fashion Heritage Foundation (Firenze) ontwikkelden we een workflow waarmee aan personen in de Europeana Fashion dataset een Wikidata item ID wordt toegekend. De resultaten worden gepubliceerd op het Europeana portaal.

Voor dit proces maakten we gebruik van de SPARQL endpoint van Europeana, waarmee een lijst met reeds gepubliceerde persoonsnamen (dc:creator en dc:contributor) werd gecreëerd. De lijst bevatte ruim 20.000 namen van modeontwerpers, fotografen, modehuizen, labels en fotomodellen.

De namen uit de lijst werden vervolgens doorgestuurd naar het Wikidata SPARQL endpoint om de identifier te verkrijgen. De workflow houdt rekening met de rol van een persoon: als die bijvoorbeeld als een fotograaf bekendstaat in Europeana, wordt enkel gezocht in entiteiten met als beroep ‘photographer’. Op die manier werden ‘valse positieven’ vermeden.

Na het uitvoeren van deze workflow zullen meer dan 70% van de ruim 800.000 records uit de Europeana Fashion collection minstens één persoon met een Wikidata ID bevatten. Aan de hand hiervan kan Europeana de records verder verrijken met biografische gegevens of verwijzingen naar de Wikipedia-pagina van de persoon.